NIR-sensor

Plaats specifiek bemesten en weten wat je op het land brengt is mede door strengere wetgeving niet meer weg te denken in de huidige agrarische bedrijfsvoering en zal in de toekomst steeds meer aandacht krijgen.

Het huidige weeg- en monstersysteem op mesttransport tanken biedt alleen nog informatie achteraf, welke dus niet direct te gebruiken is tijdens het bemesten. Meten door middel van de NIR-sensor biedt hierbij een uitkomst. KAWECO helpt u graag met het verduurzamen van uw bedrijfsvoering doormiddel van NIR-metingen.

Doormiddel van de KAWECO NIR-sensor zijn de mesttanks van KAWECO in staat om op basis van de gemeten waarden te bemesten (dus op basis van wat er in de mest zit, en niet op basis van kubieke meters). De KAWECO NIR-sensor is voor 4 van de 5 stoffen DLG goedgekeurd.

Wat meet de NIR-sensor?

Bij het vullen van de tank worden de aandelen gemeten van de volgende stoffen; Droge stof, Fosfor, Stikstof, Ammonium en Kalium.

Wat biedt een NIR-sensor?

Op basis van deze waarden wordt er berekend hoeveel stikstof, fosfaat en andere bestandsdelen er gemiddeld per kuub mest in de mesttank zit. U kunt er dan voor kiezen om uit te brengen op basis van de kilo’s stikstof of fosfaat, in plaats van op basis van het aantal kubieke meters mest. Dit stelt u in staat om veel preciezer te werk te gaan, gezien de grote verschillen in mestdikte en inhoud welke in de praktijk voorkomen.

Het werken met een taakkaart voor specifiek bemesten behoort ook tot de opties. De gegevens van de NIR-sensor worden geëxporteerd naar de Müller computer op de trekker, waar vervolgens de data uit te halen is welke u verteld hoeveel kuub mest, of hoeveel er van elk bestandsdeel, waar is uitgereden.

GPS opties

Doormiddel van de Müller computer is het ook mogelijk om met sectieafsluiting en koppakker management te werken, voor een optimale benutting van de mest zonder overlap. Dit wordt vaak gerealiseerd in combinatie met een hydraulische pompaandrijving om de pompcapaciteit snel aan te kunnen passen aan de gewenste mestafgifte.

Bij het werken met sectieafsluiting wordt de bemester in verschillende secties verdeeld, waarbij doormiddel van GPS bepaald wordt welke secties er open of dicht moeten om overlap te voorkomen. Doormiddel van deze techniek wordt het onnodig dubbel bemesten voorkomen en kan men nóg netter werk afleveren in het veld.

De optie kopakker management stelt u in staat om telkens op hetzelfde moment de bemester uit te heffen, om een eenduidig mestbeeld in het veld achter te laten. Op deze manier laat u net werk achter, met een optimale benutting van de meststoffen.

Datamanagement

De NIR-sensor kan optioneel gekoppeld worden aan een GeoSWITCH waardoor de informatie van de NIR-sensor realtime op het platform taakkaarten.nl zichtbaar is. Zo krijg je per waarde een kaart waarop de uitgebrachte hoeveelheid te zien is.

De KAWECO NIR-sensor meet tijdens het vullen de bestandsdelen van de mest, zo wordt er een gemiddelde waarde bepaald. Op basis van deze waarde wordt er vervolgens uitgebracht op volume of kilo’s droge stof,fosfaat, stikstof of ammonium.
Ook kan er gekozen worden om uit te brengen op basis van een taakkaart. Taakkaarten.nl biedt u ook de mogelijkheid om een taakkaart te maken op basis van de biomassa in het perceel.

Informeer bij ons naar de mogelijkheden!

Heeft u een vraag?

Vul uw gegevens in en we nemen z.s.m. contact met u op.

Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website. Privacy & Cookiebeleid

Foto album